Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

SOS για επικίνδυνα παιδικά είδη


Πρόσφατα ανακλήθηκε από την αγορά μία από τις δημοφιλέστερες πιπίλες στη χώρα μας, την οποία δίνουν ακόμη και δωρεάν σε μητέρες κατά την έξοδό τους από τα μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια.
Οπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, τέτοιου τύπου προϊόντα περιέχουν περισσότερες νιτροζώσιμες ουσίες από το επιτρεπόμενο, κοινώς είναι βλαβερές για την υγεία των βρεφών.

Μόλις λίγες ημέρες πριν, πασίγνωστη εταιρεία παιχνιδιών και ειδών βρεφανάπτυξης είχε αποσύρει από τα ράφια των καταστημάτων (ιδίως σε Αμερική, Καναδά και Αγγλία) πάνω από 11 εκατομμύρια παιχνίδια και καρεκλάκια φαγητού για λόγους ασφαλείας. 

SOS για επικίνδυνα παιδικά είδη

Την ίδια στιγμή, κορυφαία βρετανική εταιρεία, με δεκάδες καταστήματα και στην Ελλάδα, ανακάλεσε μαξιλάρια στήριξης για βρέφη, καθώς μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο!
Ο κατάλογος των ακατάλληλων ή επικίνδυνων προϊόντων δεν έχει τελειωμό.
Υποπτα πλαστικά μπιμπερό «επενδεδυμένα» με την... ένοχη τοξική ουσία δισφαινόλη Α, παιδικά θερμός που τροποποιούν τη σύσταση του τροφίμου και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, παιχνιδάκια-έκπληξη σε αβγά σοκολάτας, που έχουν προκαλέσει αρκετούς πνιγμούς νηπίων, κούνιες και παιδικά κρεβάτια με τοξικά χρώματα, παιχνίδια και σχολικά είδη από PVC, βρεφικά καλλυντικά με φθαλικούς εστέρες.
Και ακόμα: στάμπες με παιδικούς ήρωες πάνω σε μπλούζες πλούσιες σε... χημικά, ακατάλληλα κουταλάκια που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία του φαγητού, επικίνδυνες παρτίδες βρεφικού γάλακτος.
Και στην κορυφή όλων το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα στην Κίνα, που επανήλθε στο προσκήνιο στις αρχές του 2010, δύο μόλις χρόνια μετά το μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο.
Μία μακρά λίστα προϊόντων «καμουφλαρισμένων» κάτω από χαρούμενα χρώματα και σχέδια που απευθύνεται σε καταναλωτές από... «κούνια» και έχει φέρει τους γονείς τους σε αδιέξοδο.
ΣυμβουλέςΠώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους, όταν ακόμη και τα πιο μεγάλα εμπορικά σήματα αποδεικνύονται κατά καιρούς αναξιόπιστα; Απάντηση στο ερώτημα επιχειρεί να δώσει ο χημικός και επιστημονικός συνεργάτης στο «Δημόκριτο», κ. Νίκος Κατσαρός.
«Οι γονείς είναι εντελώς απροστάτευτοι. Δεν μπορούν από μόνοι τους να διαπιστώσουν ποια προϊόντα είναι πράγματι επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών τους, παρά μόνο εάν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τους ειδικούς φορείς. Οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις βλαβερές χημικές ουσίες» τονίζει στο «Εθνος» ο επιστήμονας του Δημόκριτου και συνεχίζει:
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα και να θέσει αυστηρότερα όρια σε ό,τι προορίζεται για βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς ο οργανισμός τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και αδύνατος, και δεν έχουν ολοκληρωμένο ορμονικό και αμυντικό σύστημα. Επιπλέον, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη χώρα μας είναι από μηδαμινοί έως ανύπαρκτοι. Οι έλεγχοι θα έπρεπε να ήταν συχνότεροι και πιο αποτελεσματικοί και τα πρόστιμα πιο αυστηρά».
Ο κ. Κατσαρός συμβουλεύει τους καταναλωτές να είναι καχύποπτοι απέναντι σε προϊόντα που προέρχονται από τη νοτιοανατολική Ασία και να αποφεύγουν προϊόντα από το παραεμπόριο και όσα δεν φέρουν το σήμα CE, που δηλώνει πως ακολουθούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αποσύρσεις
Ποια είναι η λίστα ακατάλληλων προϊόντων
Βρεφικά και παιδικά προϊόντα, που έχουν αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια λόγω ακαταλληλότητας:
  • Πιπίλες με νιτροζώσιμες ουσίες περισσότερες από το επιτρεπόμενο όριο.
  • Βρεφικό γάλα επιμολυσμένο με παθογόνο μικροοργανισμό.
  • Πλαστικά μπιμπερό με τοξικό χημικό δισφαινόλη Α, που έχει ενοχοποιηθεί από την ιατρική κοινότητα για καρδιοπάθεια, διαβήτη, παχυσαρκία και κακοήθεια.
  • Βρεφικό γάλα επιμολυσμένο με μελαμίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών, λιπάσματος ακόμη και τσιμέντου. Το 2008 προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 6 παιδιών, ενώ αρρώστησαν άλλα 300.000 παιδιά.
  • Παιδικά ποτηράκια με καλαμάκι που τροποποιούν τη σύσταση των τροφίμων θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία.
  • Στάμπες με παιδικούς ήρωες πάνω σε ρούχα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά.
  • Επικίνδυνα για την ασφάλεια των παιδιών τρίκυκλα, καρεκλάκια φαγητού (οδήγησαν παιδιά σε τραυματισμό και ράμματα) και παιχνίδια (όπως αυτοκινητάκια που αποσπώνται οι ρόδες τους και φουσκωτές μπάλες που βγαίνει η βαλβίδα ασφαλείας).
  • Βρεφικά κρεβατάκια με πτυσσόμενα κάγκελα για τον κίνδυνο ασφυξίας.

Ρούλα Γιακοπούλου  
ryiakopoulou@pegasus.gr

πηγή:http://www.ethnos.gr