Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Earthlings

Earthlings

και ενα για την βλακεια σας παρακαλώ

ΛΟΝΔΙΝΟ Ξεχάστε προσεγγίσεις όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και τα χάπια. Σύντομα η αντιμετώπιση του χρόνιου στρες ίσως είναι τόσο απλή όσο ένα... τσίμπημα. Αυτό τουλάχιστον υπόσχονται ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, οι οποίοι αναφέρουν ότι βρίσκονται κοντά στην ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου ενάντια στο χρόνιο στρες. Οπως μάλιστα τονίζουν οι επιστήμονες, το εμβόλιο θα βοηθά στη χαλάρωση του οργανισμού χωρίς όμως να μειώνει τη δραστηριότητά του.

Επειτα από τρεις δεκαετίες έρευνας σχετικά με θεραπείες ενάντια στο στρες, οι ειδικοί από το Στάνφορντ με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Σαπόλσκι , καθηγητή Νευροεπιστημών, πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να γίνει παρέμβαση στη χημεία του εγκεφάλου έτσι ώστε αυτός να λειτουργεί σε μια κατάσταση ηρεμίας χωρίς όμως να πέφτει η απόδοσή του. Ο καθηγητής Σαπόλσκι υποστηρίζει ότι βρίσκεται κοντά στην ανάπτυξη ενός γενετικώς τροποποιημένου εμβολίου το οποίο θα καταργήσει την ανάγκη για φάρμακα ή άλλου τύπου θεραπείες χαλάρωσης.

Ο καθηγητής έχει μελετήσει επί μακρόν την επίδραση του χρόνιου στρες στον οργανισμό ζώων και έχει επικεντρωθεί σε μια κατηγορία ορμονών που ονομάζονται γλυκοκορτικοειδή. Οι ορμόνες αυτές που παράγονται απ΄ όλα τα θηλαστικά παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν τον οργανισμό να πολεμά τις φλεγμονές και τον καρκίνο- παράγονται γενικώς όταν το σώμα βρίσκεται υπό καθεστώς απειλής.

Ο δρ Σαπόλσκι παρατήρησε όμως μελετώντας ζώα στην Κένυα ότι αν και μια ζέβρα παράγει γλυκοκορτικοειδή όταν έρχεται αντιμέτωπη με ένα λιοντάρι και στη συνέχεια σταματά την παραγωγή τους μόλις ο κίνδυνος περάσει, ο σύγχρονος άνθρωπος όχι μόνο παράγει μεγαλύτερες από το φυσιολογικό ποσότητες των ορμονών ως απόκριση στα καθημερινά σήματα συναγερμού αλλά παράλληλα δεν βάζει ένα τέλος στην παραγωγή τους όταν πλέον δεν υφίσταται ο κίνδυνος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η περίσσεια αυτή των ορμονών γίνεται τοξική για τον οργανισμό καταστρέφοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα και αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Συγχρόνως, προκαλεί αναταράξεις στις κοινωνικές σχέσεις, αφού το άτομο βρίσκεται συνεχώς σε ένταση.

Η ερευνητική ομάδα ανάπτυξε το εμβόλιο ενάντια στο στρες χρησιμοποιώντας έναν ερπητοϊό ο οποίος μεταφέρει τροποποιημένα «νευροπροστατευτικά» γονίδια βαθιά στον εγκέφαλο. Τα γονίδια αυτά εξουδετερώνουν τις ορμόνες που προκαλούν βλάβες. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η προσέγγιση είναι αποτελεσματική.

Ο δρ Σαπόλσκι ανέφερε σε δηλώσεις του στο περιοδικό «Wired» ότι «έμεινα και ο ίδιος έκπληκτος με την επιτυχία της μεθόδου». Συνεργάτες του τόνισαν ότι αν και οι δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους βρίσκονται ακόμη χρόνια μακριά, μελλοντικά το εμβόλιο θα σταματά την παραγωγή γλυκοκορτικοειδών όταν αυτά δεν είναι αναγκαία, γεγονός που θα κάνει το άτομο πιο ήρεμο και επικεντρωμένο στους στόχους του.

Και κατά του καρκίνου
Ο ερπητοϊός μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος και ενάντια σε διαφορετικές μορφές καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Ινστιτούτου για την Ερευνα στον Καρκίνο της Βρετανίας. Οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά έναν ερπητοϊό και σε δοκιμές που έκαναν με αυτόν σε 17 ασθενείς με καρκίνο διαπίστωσαν ότι ο ιός εξουδετερώνει με εξαιρετική αποτελεσματικότητα τους όγκους διαφόρων μορφών της νόσου χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα γύρω τους. Σε πρώτη φάση διαπιστώθηκε ότι ο ιός είναι ικανός να εξολοθρεύσει καρκινικούς όγκους που αναπτύσσονται στο κεφάλι, στον αυχένα, στο στόμα, στον λάρυγγα, στη γλώσσα και στο δέρμα, ενώ επίσης φαίνεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, για να έχει επιτυχία η μέθοδος θα πρέπει να εφαρμόζεται παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται τα άτομα με καρκίνο (χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες).

πηγή:www.tovima.gr